fbpx

IceWine: vin dulce realizat din struguri înghețați

Icewine vin moldovenesc vinuri desert Chateau Vartely

Iarna își face simțită prezența așa că ne-am gândit să povestim despre vinul icewine. Sau vinul de gheață. Sau vinul făcut din struguri înghețați.

În producerea vinurilor există mai multe metode pentru a obține un vin dulce.

Majoritatea vinurilor sunt fermentate până când drojdia consumă toate zaharurile prezente în sucul de struguri și rezultă vinuri seci. Pentru a face un vin dulce este foarte simplu să se oprească fermentația prin răcire sau să se adauge dioxid de sulf, însă aceasta este cea mai simplă metodă de a face vinuri dulci.

Pentru a face vinuri dulci cu adevărat speciale, există alte metode ce necesită mai mult timp, efort și tehnică, însă și rezultatele sunt pe măsură: vinuri concentrate, vinuri dulci de care îți vei aminti o bună perioadă de timp după ce le-ai savurat.

icewine ice wine vartely vin de desert Chateau Vartely vin moldovenesc
Ice Wine vin desert Chateau Vartely Moldova

Aceste metode folosesc concetrarea zaharurilor din struguri și sunt:

  • Putregaiul nobil (Botrytis Cinerea)
  • Uscarea strugurilor pe vița de vie înainte de a fi recoltați
  • Uscarea strugurilor după ce au fost culeși
  • Înghețarea strugurilor pe vița de vie – de aici rezultă “icewine” sau “vinul de gheață” cum i se mai spune

 

Dintre toate metodele de mai sus menționăm vinul “icewine” pentru că acesta se poate produce și în Republica Moldova în anii potriviți  – când temperaturile ajung la îngheț pentru a oferi condițiile necesare producerii de icewine.

Pentru realizarea unui icewine strugurii sănătoși sunt lăsăți sa înghețe pe vița de vie în lunile de iarnă. În momentul în care dă înghețul (cum este luna ianuarie, de exemplu, însă nu ne limităm la ea), apa aflată în pulpa strugurelui îngheață. Strugurii sunt imediat culeși și presați, iar gheața rămâne în presă, în timp ce concentrația zaharurilor din struguri este crescută. Sucul de struguri astfel obținut va da un vin cu o concentrație de zahăr mare, dar și arome pure ale soiului de struguri folosit. Această tehnică se folosește mai ales în Germania pentru a crea “eiswein”, cât și în Canada pentru a crea “icewine”.

În Republica Moldova un bun exemplu de icewine este Ice Wine Riesling de la Château Vartely.

Bineînțeles, pentru producerea acestui tip de vin este nevoie de mai mulți struguri pentru a crea o cantitate mică de vin, strugurii fiind deja stafidiți și scăzând în greutate (dar crescând concentrația zaharurilor) la momentul înghețului. Acesta este și motivul pentru care vinurile icewine sunt îmbuteliate de obicei în sticle mici de 375 ml. Este un vin concentrat, foarte dulce, ce se savurează cu măsură!

Un lucru interesant este că vinul are numai 8% alcool, deci este un vin ușor de băut. Alcoolul scăzut este o trăsătură obișnuită a vinurilor realizate prin concentrarea zaharurilor: fermentația alcoolică se oprește natural (reușind să transforme o cantitate mică de zahăr în alcool) deoarece drojdia se străduiește să supraviețuiască în medii cu zahăr atât de ridicat.

Dacă nu ai încercat încă un icewine este momentul să o faci!

Noroc!

Inspiro party eveniment Cluj

Inspiro by the Lake: Party-ul pe care nu vrei să-l ratezi!

Pe 15 iunie, Village by the Lake din Tărnița 🏞️ găzduiește INSPIRO by the Lake, un eveniment exclusiv dedicat vinurilor spumante Inspiro. Cu DJ Vladimir 🎧 la pupitru, te așteaptă o seară memorabilă într-un cadru spectaculos. Evenimentul promite o atmosferă vibrantă, cu influenceri și invitați speciali, toate într-un decor natural de excepție. Nu rata șansa de a participa! Biletele sunt disponibile pe Extasy și Entertix.

Read More »
Mituri despre vin legende vinuri preturile vinurilor

3 mituri despre vin

În lumea vinului se povestesc multe: despre vinuri, despre asocieri cu mâncare, despre temperatura de servire, despre vinuri vechi și noi, iar lista poate continua.

Read More »
vin vinuri moldova paste pasti rosii albe

Vinuri moldovenesti la masa de Paste

Cum ar fi ca anul acesta să iei în calcul mai multe vinuri potrivite la masa de Paște, astfel încât să ai opțiuni suficiente atât în funcție de preparat, cât și în funcție de oaspete?

Read More »
articol cum degustam vinul

Cum degustam vinul?

Deschide-ți inima și simțurile către universul minunat al degustării vinului! Înainte de a savura fiecare picătură prețioasă, pregătește-ți sufletul pentru călătoria aromatică și gustativă ce urmează.

Read More »
vin mancare retete vinuri

Vin si mancare. Separat sau impreuna?

Descoperă dezbaterile fascinante despre relația dintre vin și mâncare în acest articol captivant! Află dacă este mai bine să savurezi aceste delicii separat sau împreună, și bucură-te de sfaturile experte despre cum să îți îmbogățești experiența gastronomică

Read More »
Icewine vin moldovenesc vinuri desert Chateau Vartely
Facebook