Toamna aduce cu sine nu doar zile răcoroase, ci și ocazia de a redescoperi unul dintre cele mai îndrăgite soiuri de struguri de pe ambele maluri ale Prutului – Fetească Neagră. Acest soi de struguri roșii, originar din zona Moldovei (România și Republica Moldova), este recunoscut ca fiind o emblemă a vinurilor din ambele țări, cucerind treptat și alte regiuni viticole din lume.
Soiul Fetească Neagră, originar din zona Moldovei (atât România cât și Republica Moldova)*, este strugurele roșu ce a devenit o „emblemă” a vinurilor ambelor țări, acestea începând să fie cunoscute în diferite colțuri ale lumii.
Caracteristici ale soiului
Strugurii Fetească Neagră mai sunt cunoscuti ca și: Coada Rândunicii (România, Republica Moldova), Fetyaska Chernaya (Ucraina), Păsărească Neagră și Poama Fetei Neagră (ambele în Republica Moldova) și Schwarze Madchentraube (România).
Acest soi de struguri înmugurește relativ târziu și se coace mai târziu, având nevoie de zone cu mult soare. Se deosebește prin faptul că strugurii sunt mijlocii spre mari, au boabele mijlocii, sferice și destul de înghesuit așezate pe ciorchine, iar pielița este groasă, de culoare violaceu închis. Fetească Neagră este un soi rezistent la ger, secetă și putregai, însă este sensibil la mucegai și are o fertilitate relativ scăzută. Feteasca Neagră acumulează cantități de zahăr de aproximativ 230-240 g/l și are o aciditate bună.
Aromele pe care le întâlnim în vinurile produse din Fetească Neagră diferă în funcție de regiunea din care provin strugurii și modalitatea de vinificație și pot fi arome de afine, mure, cireșe negre, vișine, prune coapte și/sau prune afumate; aromele pot fi completate de note de condimente precum piper, scorțișoară, vanilie, pâine prăjită.
În ceea ce priveste aromele, specialiștii în domeniu au căzut de acord că “tipicitatea Feteștii Negre” constă în aromele de prune și prune afumate, restul aromelor putând fi diferite de la o regiune la alta și de la un vin la altul.
Vinurile roșii obținute pot fi din seria celor ce pot fi savurate proaspete, însă pot fi din categoria celor ce sunt maturate în butoaie de stejar, apoi în sticlă, rezultând vinuri cu o complexitate mai mare.
Cu ce asociem o Fetească Neagră?
Când spunem Fetească Neagră ne gândim în primul rând la un vin roșu cu o culoare nu foarte concentrată, un vin ușor de băut ce ar putea merge savurat ca atare – mai ales dacă este un vin mai tânăr, cât și asociat cu diferite tipuri de mâncare – dacă a petrecut o perioadă în butoaie de stejar sau a fost maturat timp mai îndelungat în sticlă, căpătând astfel complexitate in arome.
Asocierea culinară:
- platouri de brânzeturi maturate și delicatese din carne afumată și uscată
- preparate din carne de rață, vită sau miel asezonate cu diferite condimente precum piper, scorțișoară, foi de dafin
- deserturi din ciocolată – atenție, ciocolata nu trebuie să fie foarte dulce (altfel ar acoperi aromele din vin), este mai potrivită o ciocolată neagră cu procent ridicat de cacao. Un bun exemplu poate fi brownie sau lava cake.
Când vorbim de vinurile rose din Fetească Neagră sau cupajele rose cu Fetească Neagră, în cazul mâncărurilor care se asortează bine enumerăm platourile de aperitive ce includ și brânzeturi proaspete, somon, salate, paste sau preparate de vară, ușoare.
Atât România cât și Republica Moldova cultivă soiul Fetească Neagră în mai multe regiuni ale sale, iar din portofoliul nostru, recomandăm următoarele vinuri produse în Republica Moildova ce sunt realizate fie numai din acest tip de struguri, fie au în componența cupajului Fetească Neagră.
Recomandări de vinuri din Fetească Neagră:
- Totem Fetească Neagră, Chateau Vartely (https://produse-moldovenesti.ro/product/vartely-totem-feteasca-neagra/): un vin realizat cu 100% struguri Fetească Neagră, are o textură delicată și intensă și note de fructe de pădure completate de condimente
- Totem Fetească Neagră Rose, Chateau Vartely (https://produse-moldovenesti.ro/product/vartely-totem-feteasca-neagra-rose/): un vin rose sec cu note de fructe de pădure proaspete este un vin răcoritor potrivit pentru a fi savurat în zilele călduroase.
- Selection Fetească Neagră, Vinum Estate(https://produse-moldovenesti.ro/product/vinum-selection-feteasca-neagra-barrique/) : un vin cu o culoare rubiniu intens ce se deosebește prin aromele de prune, vișine, vanilie și piper.
- Bardul din Mircești, Ediție Specială Fetescă Neagră, Crama Mircești (https://produse-moldovenesti.ro/product/crama-mircesti-feteasca-neagra/) : un vin cu adevărat special, realizat de Crama Mircești în gama de vârf, Bardul din Mircești. Vinul a fost măaurat timp de 18 luni în butoaie de stejar noi și are arome complexe de stafide, cireșe amare, coacăze, trufe și piper.
Vinuri ce au și struguri Fetească Neagră în cupaj:
- Individo Fetească Neagră & Rară Neagră, Château Vartely (https://produse-moldovenesti.ro/product/vartely-individo-feteasca-neagra-rara-neagra/ ): unul din cele mai reușite cupaje realizate în gama Individo este cel de Fetească Neagră & Rară Neagră. Un vin cu complexitate aromatică ce include arome de cireșe negre, prune uscate și ciocolată neagră.
- Cuvee Rouge, Gogu Winery (https://produse-moldovenesti.ro/product/vin-rosu-sec-cuvee-rouge-gogu-winery/): cupajului Fetească Neagră (25%) și Rară Neagră (50%) i s-a adăugat Pinot Noir (25%), vinul a fost maturat în butoaie de stejar timp de 6 luni, iar printre arome regasim mure și coacăze.
- Fetească Neagră & Saperavi, Crama Mircești (https://produse-moldovenesti.ro/product/crama-mircesti-feteasca-neagra-saperavi/): realizat cu 83% struguri Fetească Neagră și 17% struguri Saperavi, acest vin este unul emblematic al Republicii Moldova. Cupajul a petrecut 12 luni în butoaie de stejar, iar printre aromele pe care le întâlnim în vin menționă m: mure, afine, vișine, piper, vanilie, condimente.
- Rose, Crama Mircești (https://produse-moldovenesti.ro/product/crama-mircesti-rose/): un cupaj realizat cu struguri Pinot Noir, Fetească Neagră și Rară Neagră ce are o culoare rose deschis și note de fragi, agrise și grapefruit. Este un vin rose cu o prospețime deosebită.
comanda vinul tau preferat!
Feteasca Neagra, un soi emblematic pentru cele 2 tari: Romania si Republica Moldova
Află despre caracteristicile acestui soi, regiunile unde este cultivat și cele mai recomandate vinuri din Fetească Neagră. Ideal pentru iubitorii de vinuri care doresc să exploreze aromele unice și versatilitatea acestui soi autohton.
Aromele vinurilor: Ghid complet despre gust, miros și clase de arome
Află tot ce trebuie să știi despre aromele vinurilor în acest ghid complet! 🌟 Înțelege de ce, chiar dacă vinul este făcut din struguri, poate avea arome de cireșe, căpșuni și multe altele. Explorează cele trei categorii principale de arome.
5 vinuri Inspiro de la Chateau Vartely – alegerea perfecta pentru aceasta vara!
Vinurile Inspiro de la Château Vartely – Alegerea perfectă pentru o vară inspirată!
Château Vartely, premiată ca “Cea mai bună vinarie a anului 2023” în Republica Moldova, aduce pe piața din România gama de vinuri proaspete și ușoare Inspiro. Gama include vinuri spumante și liniștite, ideale pentru zilele toride de vară.
Vinuri spumante Inspiro:
Inspiro brut Fetească Regală: Note de flori de primăvară și citrice, perfect pentru începutul zilei de vacanță.
Inspiro sec Pinot Noir: Un spumant rose cu note de cireșe și zmeură, ideal pentru aperitive și deserturi ușoare.
Vinuri liniștite Inspiro:
Inspiro Muscat: Un vin alb demisec cu note florale și de piersici coapte.
Inspiro Muscat Rose: Note de trandafir și căpșuni, perfect pentru salate și paste.
Inspiro Muscat Roșu: Un vin roșu demisec cu arome de fructe de pădure, ideal pentru serile răcoroase.
Gama Inspiro te inspiră să petreci momente de relaxare alături de familie și prieteni. Savurează vara aceasta vinurile Inspiro și bucură-te de prospețimea și aromele lor unice.
Inspiro by the Lake: Party-ul pe care nu vrei să-l ratezi!
Vara aceasta, te invităm să evadezi din rutina urbană și să te alături unui eveniment de neuitat: INSPIRO by the Lake! În data de 15
3 mituri despre vin
În lumea vinului se povestesc multe: despre vinuri, despre asocieri cu mâncare, despre temperatura de servire, despre vinuri vechi și noi, iar lista poate continua.
Vinuri moldovenesti la masa de Paste
Săptămâna de dinainte de Paște este întotdeauna rezervată pregătirilor pentru Paște. Căutăm să avem casa strălucitoare, masa pregătită, să fie liniște în suflet și să