Originar din Georgia, soiul de struguri Saperavi s-a acomodat tare bine pe meleagurile Republicii Moldova, iar astăzi este cultivat de mai multe crame de aici.
Cum Saperavi este un soi de struguri din ce în ce mai prezent și în vinurile România (însă nu este cultivat aici), articolul de astăzi îi este dedicat.
Se spune că Georgia este locul în care a apărut vinul pentru prima dată în lume, în jurul anului 5000 î.Hr., iar astăzi Saperavi este cel mai plantat soi de struguri negri din această țară. În traducere, “saperavi” înseamnă “vopsea”, vinurile din acest soi având o culoare roșu închis, aprinsă, inconfundabilă. Așa cum este o vopsea. Strugurele este unul din puținele soiuri numite “tincturier”, adică are atât pielița cât și pulpa strugurelui colorată, lucru mai rar întâlnit. În mod normal, strugurii roșii/negri au pielița roșie și pulpa strugurelui albă – acesta este motivul pentru care se poate face vin alb din struguri roșii: vinul se face fără contactul mustului cu pielița, fiind cunoscut faptul că vinul își ia mereu culoarea din pieliță.
Saperavi este cultivat astăzi în Georgia, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Armenia, Bulgaria și Azerbaidjan. Este un soi de struguri care înmugurește nu foarte devreme, se coace târziu, este relativ productiv, rezistent la ger și la secetă. Vinurile din acest soi se remarcă prin culoarea roșu închis cu tentă violacee, fiind aproape opace ca și culoare. Vinurile sunt corpolente, au aciditate ridicată, sunt taninoase, iar aromele pe care le întâlnim în vin sunt cele de fructe negre (mure, coacăze, prune, cireșe negre), lemn dulce, tabac, condimente – în special de piper. Dacă vinul a fost maturat în vase de lut (cum este specific în Georgia) vom întâlni mineralitate ridicată, iar dacă vinul a fost maturat în butoaie de stejar (cum este specific în Republica Moldova) vom întâlni note de fum/afumat, ciocolată, vanilie. Din acest soi se pot face atât vinuri rose, cât și vinuri roșii; se fac vinuri seci, demiseci, dulci și chiar și vinuri fortificate. Vinurile pot fi atât monosoi, realizate numai din soiul Saperavi, cât și cupaje.
În Republica Moldova soiul Saperavi este cultivat de 353 hectare (înregistrată în RVV, 30.12.2019, conform Wine of Moldova https://wineofmoldova.com/ro/soiuri-caucaziene-de-struguri-in-moldova/ ) și ne bucurăm să îți spunem că în portofoliul de vinuri de la Produse Moldovenești găsești câteva vinuri emplematice din acest soi.
Vinuri realizate numai din Struguri Saperavi:
- Taraboste Tribut Saperavi 2017, crama Château Vartely: (https://produse-moldovenesti.ro/product/vartely-taraboste-tribut-saperavi-2017/) Taraboste Tribut este gama de vârf a cramei Château Vartely iar până în prezent numără 2 vinuri: un Saperavi și un Cabernet Sauvignon. Vinul realizat exclusiv din struguri Saperavi este din recolta anului 2017 și a fost maturat timp de 22 de luni în butoaie de stejar franțuzesc. Vinul se remarcă printr-o culoare vișiniu închis și arome dde lemn dulce, vanilie, fructe negre – mure, coacăze, prune, afine. Vinul este corpolent, are 14,5% alcool și merită a fi aerat într-un decantor și savurat pe îndelete alături de mâncare (carne de vită, carne de rață, brânzeturi maturate).
- Saperavi Individo Ediție Limitată, crama Château Vartely https://produse-moldovenesti.ro/product/vartely-individo-editie-limitata-saperavi/ : situat în gama Individo Ediție Limitată, acest Saperavi este maturat numai 12 luni în butoaie de stejar și reprezintă o expresie mai puțin complexă decât vinul anterior menționat. În vin găsim note de mure, afine, condimente, dar și fum și puțină vanilie. Este recomandat ca vinul să fie decantat înainte de a fi savurat. Totodată, este un vin gastronomic ce poate fi servit cu preparate de miel, carne de rață și brânzeturi maturate.
- Vinum Selection Saperavi Barrique, Vinum Estate (https://produse-moldovenesti.ro/product/vinum-selection-saperavi-barrique/) : realizat din recolta anului 2019, vinul acesta se deosebește prin aromele de prune uscate, mure, cireșe, mure, condimente, ciocolată și note de fum. Spre deosebire de vinurile anterioare, deși și acesta a fost maturat în butoaie de stejar, vinul are corp ceva mai lejer și se potrivește cu mai multe tipuri de gusturi.
Saperavi în cupaj cu alte soiuri:
- Fetească Neagră & Saperavi, Crama Mircești (https://produse-moldovenesti.ro/product/crama-mircesti-feteasca-neagra-saperavi/) : vin roșu sec, recolta anului 2018, este realizat din 83% struguri Fetească Neagră și 17% struguri Saperavi de către crama Mircești situată în localitatea Ungheni. Crama deține aproximativ 15 hectare de viță de vie aflate la 300 – 350 m altitudine. Mai mult de atât, este unul din producătorii care scriu pe contra-eticheta vinului destul de multe detalii despre vinul aflat în sticlă (cum este, de exemplu ziua recoltării strugurilor, altitudinea la care se află via sau suprafața parcelei de viță de vie). Revenind la vin, acesta a fost maturat timp de 12 luni în butoaie de stejar, are un alcool de 15% și este făcut din struguri culeși târziu. Vinul este complex, potrivit pentru a fi savurat alături de mâncare.
- Bardul din Mircești Cuvee Rouge, Crama Mircești (https://produse-moldovenesti.ro/product/crama-mircesti-bardul-din-mircesti-cuvee-rouge/): vin din recolta anului 2019, este realizat din 60% struguri Cabernet Sauvignon și 40% struguri Saperavi culeși manual. Vinul a fost maturat timp de 24 de luni în butoaie noi de stejar. Este un vin foarte complex, cu note de mure, cireșe negre, coacăze, trufe și piper, ciocolată, vanilie, fum. Se recomandă decantarea vinului și asocierea cu preparate vânătorești, carne de vită, brânzeturi maturate.
Sperăm ca selecția noastră de vinuri din soiul Saperavi să fie pe gustul tău iar dacă încerci mai multe vinuri dintre cele recomandate de noi așteptăm impresiile tale! Noroc!
Vinuri roșii de savurat toamna
Toamna cu a ei culoare și parfum își face simțită prezența din ce în ce mai clar. Zilele călduțe ne îndeamnă să mai stăm puțin
Cabernet Sauvignon – Soiul Rege
Se spune că este “soiul rege”. Unul dintre soiurile care se maturează frumos în timp. Soiul de struguri cultivat într-o bună parte din regiunile viticole
Feteasca Neagra, un soi emblematic pentru cele 2 tari: Romania si Republica Moldova
Află despre caracteristicile acestui soi, regiunile unde este cultivat și cele mai recomandate vinuri din Fetească Neagră. Ideal pentru iubitorii de vinuri care doresc să exploreze aromele unice și versatilitatea acestui soi autohton.