fbpx

Vin si mancare. Separat sau impreuna?

vin mancare retete vinuri

Când vorbim despre vin discuția continuă spre preparatele culinare. Este oare mai bun vinul savurat ca atare, singur, sau cu mâncare? Se schimbă cu ceva savoarea mâncării în asociere cu vin? Se schimbă aromele vinului în asociere cu mâncare?

În articolul de astăzi ne-am propus să răspundem la aceste întrebări și să vorbim pe larg despre asocierea vinurilor cu mâncarea. Pentru că ambele pot și savurate atât ca atare, cât și împreună, însă când acestea se întâlnesc avem șanse ca gustul întregii experiențe să fie mai reușit. Pentru o asociere potrivită a vinului cu mâncarea este bine să avem grijă la niște lucruri general valabile, precum și să ne cunoaștem gustul propriu.

supa crema vin alb mancare retete

Pentru început te rugăm să te gândești la asta: tu cum îți bei cafeaua? Cu zahăr, cu lapte, sau cât mai neagră, mai concentrată, fără să îi adaugi nimic?

Indiferent de cum preferi să savurezi cafeaua, important e ca ție să îți placă și să o savurezi din plin. Oricare dintre variante enumerate mai sus sunt potrivite, nu spune nimeni că ar trebui să consumi cafeaua într-un mod sau altul, însă preferințele tale spun câte ceva despre gustul preferat de tine. Iar acesta poate fi un prim pas spre a-ți înțelege gustul.

Tema de gândire de mai sus se poate duce ușor și spre zona vinului. Dacă preferi să savurezi cafeaua cu zahăr sau cu lapte este posibil ca toleranța ta la tanini să fie mai mică decât a celor care preferă să bea cafeaua simplă, fără a-i adăuga nimic. Asta înseamnă, de exemplu, că iubitorii de cafea cu zahăr/cu lapte este posibil să prefere vinuri din soiuri de struguri mai puțin taninoase, mai blânde, cum este Merlot. Iar băutorii de cafea neagră, tare, cât mai concentrată, să prefere un Cabernet Sauvignon.

vin mancare vinuri salata retete

Când vrei să asociezi vinul cu mâncarea este bine să respecți câteva reguli de bază:

  • sarea din mâncare este un bun prieten al vinului: crește percepția de corpolență a vinului și scade senzația de astringență și aciditate din vin
  • vinul cu aciditate ridicată se potrivește cu mâncare cu aciditate ridicată
  • gustul dulce și umami* din mâncare crește senzația de astringență + aciditate din vin și scade senzația de corpolență, dulceață și fructuozitate din vin
  • atunci când vrei să savurezi un vin la desert ai grijă ca desertul să nu fie mai dulce ca vinul pentru că îl va acoperi pe acesta.

(Umami* este un gust mai nou introdus în vocabularul nostru și reprezintă acel gust inconfundabil pe care îl găsești în ciuperci, măsline, banane.)

Așa cum vezi, există recomandări de bază pentru asocierea vinului cu mâncarea, însă acestea depind foarte mult și de gustul fiecăruia. Cum fiecare dintre noi are gustul și mirosul dezvoltate diferit este bine ca fiecare să-și descopere propriul gust încercând tot felul de asocieri între mâncare și vin.

Nu există o “asociere greșită” dacă unei persoane pur și simplu îi place combinația de gusturi rezultată, chiar dacă ea ar putea fi, să spunem, contrară recomandărilor generale. Odată ce îți cunoști preferințele culinare vei putea descoperi ușor și preferințele legate de vin încercând cât mai multe asocieri.

În ceea ce privește lucrurile de evitat în asocierea vinului cu mâncarea menționăm:

  • Preparatele din pește în asociere cu vin. Recomandarea obișnuită este vin alb la pește, însă în funcție de tipul de pește, pot fi cazuri în care merge foarte bine să îi asociezi un vin rose (ex. cu somon) și chiar și un vin roșu. Vinul roșu care se poate asocia la pește ar trebui să fie proaspăt, cu aciditate ridicată. Este de evitat o asociere între pește cu carne albă și un vin roșu baricat (maturat în butoaie de stejar) pentru că se produce un gust metalic care nu ajută nici vinul și nici preparatul.
  • Aromele vinului și ale preparatelor culinare NU trebuie să se acopere reciproc ci să se completeze. Putem lua exemplul unui desert sau al unui preparat foarte iute care pot fi asociate numai cu anumite tipuri de vin cât să rezulte o senzație plăcută. În cazul deserturilor avem vinuri de desert care, dacă se aseamănă la concentrația de zahăr a desertului, e foarte posibil ca cele două să nu se acopere. În plus, un vin dulce realizat printr-o metodă specială (cum este ice wine despre care am povestit aici poate fi un partener bun pentru un preparat iute, mai ales în cazul persoanelor care nu obișnuiesc să savureze vinuri dulci (dar iubesc preparatele iuți). În acest caz particular, senzația de dulce(din vin) – iute (din mâncare) va fi una plăcută, fiecare fiind moderată de cealaltă. Și aici diferă discuția în funcție de cât de iute este mâncarea însă dacă acesta este cazul tău te invităm să încerci mai multe preparate iuți cu vinuri diferite și să observi diferența.
vin alb vinuri albe asociere retete mancare

Aromele vinului și ale preparatelor culinare nu se schimbă atunci când acestea sunt asociate una cu alta, însă senzația pe care o simți da! Din acest motiv este important să îți cunoști gustul propriu, să experimentezi cât mai mult pentru ca apoi să poți încerca asocieri unice pentru tine, iar pe viitor să fii încrezător (încrezătoare) asupra a ce preparat și ce vin să comanzi într-un restaurant, să cumperi pentru o masă festivă sau pentru un cadou (în cazul cadourilor va trebui să cunoști gustul persoanei care îl va primi).

Atunci când vinul este savurat alături de un fel de mâncare face mâncarea să aibă gust mai bun și invers, însă acest lucru este valabil numai după ce știi regulile de bază, după ce le-ai încercat și te afli în cunoștință de cauză. Odată ce “teoria” îți este cunoscută, ai o mulțime de oportunități de a îmbina gusturi și arome care să îți îmbogățească experiența zi de zi.

vin vinuri moldova paste pasti rosii albe

Vinuri moldovenesti la masa de Paste

Cum ar fi ca anul acesta să iei în calcul mai multe vinuri potrivite la masa de Paște, astfel încât să ai opțiuni suficiente atât în funcție de preparat, cât și în funcție de oaspete?

Read More »
articol cum degustam vinul

Cum degustam vinul?

Deschide-ți inima și simțurile către universul minunat al degustării vinului! Înainte de a savura fiecare picătură prețioasă, pregătește-ți sufletul pentru călătoria aromatică și gustativă ce urmează.

Read More »
vin mancare retete vinuri

Vin si mancare. Separat sau impreuna?

Descoperă dezbaterile fascinante despre relația dintre vin și mâncare în acest articol captivant! Află dacă este mai bine să savurezi aceste delicii separat sau împreună, și bucură-te de sfaturile experte despre cum să îți îmbogățești experiența gastronomică

Read More »
vin Individo Saperavi Chateau Vartely Romania

Saperavi, un soi de strugure emblemă și pentru Republica Moldova

Originar din Georgia, soiul de struguri Saperavi s-a acomodat tare bine pe meleagurile Republicii Moldova, iar astăzi este cultivat de mai multe crame de aici. Cum Saperavi este un soi de struguri din ce în ce mai prezent și în vinurile România (însă nu este cultivat aici), articolul de astăzi îi este dedicat.

Read More »
vinuri albe primavara

Luna martie îți aduce primăvara în pahar

Astăzi venim în întâmpinarea ta cu câteva idei de vinuri potrivite pentru un cadou de primăvară. Am pornit de la ideea de a aduce primăvara în pahar, așa că continuăm cu câteva recomandări de soiuri de struguri ce au note florale sau chiar nume de flori.

Read More »
vin mancare retete vinuri
Facebook