fbpx

3 mituri despre vin

Mituri despre vin legende vinuri preturile vinurilor

În lumea vinului se povestesc multe: despre vinuri, despre asocieri cu mâncare, despre temperatura de servire, despre vinuri vechi și noi, iar lista poate continua.

Pentru că nu întotdeauna informațiile pe care le auzi sau le citești sunt adevărate, ne-am propus că în acest articol să abordăm subiectul miturilor despre vin. Am ales 3 mituri des întâlnite, iar în cele ce urmează explicăm pe îndelete de ce aceste zicale sunt trecute la categoria “mituri”.

Temperatura de servire

Suntem siguri că ai auzit des că „Vinul roșu se servește la temperatura camerei“. Zicala aceasta pornește de la un lucru adevărat: în trecut vinul se consuma la temperatura camerei din CRAMĂ sau din CASTEL, adică la aproximativ 15-18°C.

Cum vremurile s-au schimbat iar astăzi temperatura din casele noastre poate fi controlată de fiecare dintre noi, ne este greu să credem că dacă temperatura ambientală din locuința ta/locul în care vrei să servești vinul este de peste 20°C, vei savura cu adevărat vinul respectiv.

Fiecare vin are o temperatura recomandată de servire, iar cea a “camerei” [care poate fi foarte diferită atât de la un sezon la altul cât și dintr-o casă în alta], nu are nicio legătură cu asta. Și da, dacă în încăperea în care te afli sunt, să spunem, peste 25°C, dacă vrei să savurezi un vin indiferent de stilul sau culoarea sa, este nevoie să îl răcești pentru a ajunge la temperatura potrivită. Pe scurt, dacă este cald în încăperea în care te afli, vei răci și vinul roșu.

imagine sticla de vin pahar cos cu struguri
Imagine generată cu AI

Temperatura ideală pentru a servi vinul este:

6-8° C: vinuri dulci (de desert)

6-10°C: vinuri spumante

7-10°C: vinuri albe cu corp ușor/mediu, vinuri rose

10-13°C: vinuri albe corpolente, vinuri maturate în butoaie de stejar

13°C: vinuri roșii cu corp ușor (cum este un Beaujolais/Gamay sau un Pinot Noir proaspăt)

15-18°C: vinuri roșii cu corp mediu și corpolente, vinuri maturate în butoaie de stejar.

În cazul vinurilor roșii avem o recomadare: vinurile nebaricate, adică cele care nu au fost maturate în butoaie de lemn, se servesc la 15°C, iar cele care au fost maturate în butoaie de lemn, la 17°-18°C.

Vinul vechi

O altă zicală des întâlnită este ”Vinul vechi este mai bun” sau „Cu cât este mai vechi vinul cu atât este mai bun“.

Majoritatea vinurilor pe care le găsim pe piață la un moment dat sunt făcute pentru consumul din următoarea perioada, 1-3 ani. Bineînțeles că există și vinuri cu potențial de învechire care vor evolua în următorii ani în sticlă și vor ajunge la savoarea maximă în 5-10 ani, de exemplu, însă acestea sunt destul de puține. În momentul în care producătorul lansează în piață un vin, de obicei acesta este potrivit pentru a fi consumat la momentul respectiv și în următoarea perioada de câțiva ani (daca nu se specifică altfel în mod expres). Pentru o mică parte din vinuri există recomandarea de a fi achiziționate acum și savurate peste mulți ani.

imagine AI vin vechi sticla
Imagine generată cu AI

Vinurile rose sunt cele care se savurează cel mai bine proaspete, în primii 2 ani, majoritatea beneficiind de maxim de savoare în primul an de la îmbuteliere. Asta înseamnă că anul acesta, în 2024, în primăvară se lansează vinurile rose din recolta anului 2023, aceasta fiind recolta actuală pe care trebuie să o cauți în următoarea perioadă, însă poți savura foarte bine și un vin rose din recolta 2022. Dacă întâlnești pe piață acum vinuri rose din recolte anterioare anului 2022 nu înseamnă că acele vinuri nu mai sunt bune, ci că aromele nu mai sunt la fel de intense, așa că e de preferat să alegi un vin rose dintr-o recoltă cât mai apropiată de anul în care te afli. Pe de altă parte dacă întâlnești vinuri rose din recolte de acum 5-6 ani recomandarea este să le ocolești pentru că acelea și-au pierdut mult din arome. Există și excepții în ceea ce privește vinurile rose, existând în această categorie și vinuri care se păstrează bine mai mult de 2 ani, însă se întâlnesc foarte rar.

Vinurile albe pot fi atât din categoria celor proaspete, care se savurează în 1-2 ani, însă există și vinuri albe ce beneficiază de maturare fie în butoaie de lemn, fie în sticlă, care se savurează și după mai mult de 2 ani față de anul de recoltă (un exemplu des întâlnit: vinuri din soiul Chardonnay care au beneficiat de maturare în butoaie de stejar).

Vinurile roșii sunt cele care se lansează spre vânzare după mai mult de 1 an de la recoltarea strugurilor, în multe cazuri după 2-3 ani, însă aici depinde de stilul în care este realizat vinul. Sunt puține vinuri roșii care se savurează foarte tinere – un exemplu aici fiind vinul Beaujolais, realizat din struguri Gamay din regiunea Beaujolais din Franța care se lansează în luna noiembrie în fiecare an, fiind primul vin roșu existent pe piață din recolta aceluiași an.

Vinurile cu potențial de învechire, adică cele care vor evolua benefic în timp, se regăsesc de obicei în gamele de vârf ale cramelor, sunt vinuri cu o complexitate ridicată, făcute pentru a fi maturate, sunt vinuri ce se păstrează de obicei la cramă și se lansează spre vânzare mai aproape de perioada optimă pentru a fi savurate. Acest lucru înseamnă că cei de la cramă se ocupă și  de păstrarea vinului în condiții de temperatură și umiditate optime pentru mulți ani înainte de a da vinul spre vânzare.

Prețul vinului

“Cu cât prețul vinului este mai mare, vinul acela este mai bun, mai valoros”. Ai auzit zicala aceasta, nu-i așa?

Chiar dacă suntem obișnuiți cu ideea că un lucru de calitate trebuie să fie mai scump, în ceea ce privește vinul nu este neapărat adevărat.

Sigur, există vinuri de calitate foarte bună care au și un preț mare, însă prețul vinului se stabilește în funcție de mai multe criterii, precum:

  • costuri de producție – determinate de costuri legate de viticultură și vinificație cum sunt: prețul terenului pe care este plantată vița de vie, cheltuielile legate de crearea plantației și îngrijirea viței de vie an de an, echipamentele utilizate, salariile, producția la hectar (care poate fi diferita de la un an la altul), timpul petrecut de vin în vasele de maturare și stocarea acestuia la cramă până a fi dat spre vânzare.
  • ambalarea vinului (sticle, dopuri, etichete)
  • cheltuieli de transport și distribuție
  • taxe
  • cheltuieli de marketing
  • comercianți (magazine, restaurante).

 

Rămâi conectat cu noi!

Înregistrează-te acum și fii primul care află despre promoțiile exclusive și noutățile noastre. Nu rata ocazia de a savura cele mai bune vinuri moldovenești la prețuri speciale!
Inspiro party eveniment Cluj

Inspiro by the Lake: Party-ul pe care nu vrei să-l ratezi!

Pe 15 iunie, Village by the Lake din Tărnița 🏞️ găzduiește INSPIRO by the Lake, un eveniment exclusiv dedicat vinurilor spumante Inspiro. Cu DJ Vladimir 🎧 la pupitru, te așteaptă o seară memorabilă într-un cadru spectaculos. Evenimentul promite o atmosferă vibrantă, cu influenceri și invitați speciali, toate într-un decor natural de excepție. Nu rata șansa de a participa! Biletele sunt disponibile pe Extasy și Entertix.

Read More »
Mituri despre vin legende vinuri preturile vinurilor

3 mituri despre vin

În lumea vinului se povestesc multe: despre vinuri, despre asocieri cu mâncare, despre temperatura de servire, despre vinuri vechi și noi, iar lista poate continua.

Read More »
vin vinuri moldova paste pasti rosii albe

Vinuri moldovenesti la masa de Paste

Cum ar fi ca anul acesta să iei în calcul mai multe vinuri potrivite la masa de Paște, astfel încât să ai opțiuni suficiente atât în funcție de preparat, cât și în funcție de oaspete?

Read More »
articol cum degustam vinul

Cum degustam vinul?

Deschide-ți inima și simțurile către universul minunat al degustării vinului! Înainte de a savura fiecare picătură prețioasă, pregătește-ți sufletul pentru călătoria aromatică și gustativă ce urmează.

Read More »
vin mancare retete vinuri

Vin si mancare. Separat sau impreuna?

Descoperă dezbaterile fascinante despre relația dintre vin și mâncare în acest articol captivant! Află dacă este mai bine să savurezi aceste delicii separat sau împreună, și bucură-te de sfaturile experte despre cum să îți îmbogățești experiența gastronomică

Read More »
Mituri despre vin legende vinuri preturile vinurilor
Facebook