fbpx

Luna martie îți aduce primăvara în pahar

vinuri albe primavara

Luna martie, prima lună de primăvară, este cea în care natura se trezește la viață.

Martie vine cu parfumul florilor proaspăt înflorite, cu toată natura ce prinde culoare, parfum. Martie vine cu dor de ducă, cu plimbări lungi în mijlocul naturii și cu timp numai bun pentru răsfăț.

Luna martie vine și cu ziua de 8 Martie, zi în care doamnele și domnișoarele sunt răsfățate cu tot felul de cadouri și flori parfumate. Cum ar fi ca anul acesta să adaugi un vin cu note florale în cadou și să sărbătorești nu numai pe 8 Martie, ci în mai multe zile din lună?

Astăzi venim în întâmpinarea ta cu câteva idei de vinuri potrivite pentru un cadou de primăvară. Am pornit de la ideea de a aduce primăvara în pahar, așa că continuăm cu câteva recomandări de soiuri de struguri ce au note florale sau chiar nume de flori.

vin alb primavara
vin alb primavara

Începem cu Viorica și Floricica, două soiuri de struguri mai puțin cunoscute, însă care merită toată atenția noastră atunci când suntem in căutare de soiuri cu note florale.

Viorica este un soi de struguri alb, soi aromat, ce a fost creat în 1969 în Republica Moldova (cercetători – Guzun N., Olar F., Tsypco M., Konovalova A., Nedov P.) prin hibridarea soiului de origine franceză Seibel 13-666 cu soiul de origine italiană, Muscat roșu – Aleatico. Soiul a fost omologat și inclus în registrul viticol al Republicii Moldova în 1990.

Vinurile din soiul de struguri Viorica sunt foarte parfumate, au culoare galben pal cu reflexe verzui și arome intense de flori albe (salcâm, iasomie, flori de tei), precum și lămâie, lychee, mere, pere și caise. Vinurile pot avea totodată și note de plante aromatice, cum ar fi busuioc sau cimbru.

Floricica este un soi alb de struguri creat la Institutul Național e Viticultură și Vinificatie al Republicii Moldova în 1968 prin încrucișarea soiului german Riesling de Rhin cu soiul francez Seyv Willar 20-365 (cercetători N. Guzun, F. Olari, M. Ţipco, V. Sandu, B. Găînă, S. David, P. Nedov şi M. Cernomoreţ.). Soiul a fost omologat in 2007, face parte din grupul soiurilor aromate și se deosebește prin culoare galben pal verzui și note de flori de câmp, fructe tropicale. Vinurile sunt potrivite a fi savurate proaspete.

Câteva exemple de vinuri produse în Republica Moldova din soiurile Viorica și Floricica:

 

Un alt soi se struguri care se deosebește prin notele florale este Feteasca Albă. I se mai spune și Fetișoară și Păsărească Albă (România, Republica Moldova), Poama Fetei (Republica Moldova), Fetyaska Albă (Ucraina) și Madchentraube (Ungaria).

Fetească Albă este un soi ce se cultivă atât în Republica Moldova cât și în România și Ungaria. Este un soi ce a existat înainte de Filoxera (insectă originară din America de Nord ce a adus o epidemie

în secolul al XIX-lea în viile din Europa și întreaga lume mâncând rădăcinile acestora), un soi viguros, rezistent la ger, ceea ce îl face potrivit pentru a fi cultivat în mai multe regiuni.

Vinurile din Fetească Albă se deosebesc prin notele de flori de câmp, flori de tei și fân. Întâlnim totodată note de caise și lămâie, însă ceea ce este primar la acest soi sunt notele florale.

Soiul Fetească Albă poate fi vinificat atât ca atare, însă îl găsim des și în cupaje cu alte soiuri, cum este Fetească Regală.

inspiro spumant

Feteasca Regală este un alt soi de struguri alb ce te duce cu gândul la florile de primăvară, însă, spre deosebire de Feteasca Albă, notele dominante sunt de caise, citrice, migdale, cât și de flori de câmp. Este un soi cu aciditate ridicată, potrivit pentru a produce atât spumante cât și vinuri liniștite și totodată a fi maturat în butoaie de stejar.

I se mai spune și Dănășană (Transilvania) datorită faptului că soiul a fost obsevat prima dată în anii 1920/1930 în satul Daneș, de lângă Sighișoara. Soiul este o încrucișare naturală între Fetească Albă și Grasă de Cotnari.

Câteva exemple de vinuri produse în Republica Moldova din soiurile Fetească Albă și Fetească Regală:

articol cum degustam vinul

Cum degustam vinul?

Deschide-ți inima și simțurile către universul minunat al degustării vinului! Înainte de a savura fiecare picătură prețioasă, pregătește-ți sufletul pentru călătoria aromatică și gustativă ce urmează.

Read More »
vin mancare retete vinuri

Vin si mancare. Separat sau impreuna?

Descoperă dezbaterile fascinante despre relația dintre vin și mâncare în acest articol captivant! Află dacă este mai bine să savurezi aceste delicii separat sau împreună, și bucură-te de sfaturile experte despre cum să îți îmbogățești experiența gastronomică

Read More »
vin Individo Saperavi Chateau Vartely Romania

Saperavi, un soi de strugure emblemă și pentru Republica Moldova

Originar din Georgia, soiul de struguri Saperavi s-a acomodat tare bine pe meleagurile Republicii Moldova, iar astăzi este cultivat de mai multe crame de aici. Cum Saperavi este un soi de struguri din ce în ce mai prezent și în vinurile România (însă nu este cultivat aici), articolul de astăzi îi este dedicat.

Read More »
vinuri albe primavara

Luna martie îți aduce primăvara în pahar

Astăzi venim în întâmpinarea ta cu câteva idei de vinuri potrivite pentru un cadou de primăvară. Am pornit de la ideea de a aduce primăvara în pahar, așa că continuăm cu câteva recomandări de soiuri de struguri ce au note florale sau chiar nume de flori.

Read More »
vinuri albe primavara
Facebook