Luna martie, prima lună de primăvară, este cea în care natura se trezește la viață.
Martie vine cu parfumul florilor proaspăt înflorite, cu toată natura ce prinde culoare, parfum. Martie vine cu dor de ducă, cu plimbări lungi în mijlocul naturii și cu timp numai bun pentru răsfăț.
Luna martie vine și cu ziua de 8 Martie, zi în care doamnele și domnișoarele sunt răsfățate cu tot felul de cadouri și flori parfumate. Cum ar fi ca anul acesta să adaugi un vin cu note florale în cadou și să sărbătorești nu numai pe 8 Martie, ci în mai multe zile din lună?
Astăzi venim în întâmpinarea ta cu câteva idei de vinuri potrivite pentru un cadou de primăvară. Am pornit de la ideea de a aduce primăvara în pahar, așa că continuăm cu câteva recomandări de soiuri de struguri ce au note florale sau chiar nume de flori.
Începem cu Viorica și Floricica, două soiuri de struguri mai puțin cunoscute, însă care merită toată atenția noastră atunci când suntem in căutare de soiuri cu note florale.
Viorica este un soi de struguri alb, soi aromat, ce a fost creat în 1969 în Republica Moldova (cercetători – Guzun N., Olar F., Tsypco M., Konovalova A., Nedov P.) prin hibridarea soiului de origine franceză Seibel 13-666 cu soiul de origine italiană, Muscat roșu – Aleatico. Soiul a fost omologat și inclus în registrul viticol al Republicii Moldova în 1990.
Vinurile din soiul de struguri Viorica sunt foarte parfumate, au culoare galben pal cu reflexe verzui și arome intense de flori albe (salcâm, iasomie, flori de tei), precum și lămâie, lychee, mere, pere și caise. Vinurile pot avea totodată și note de plante aromatice, cum ar fi busuioc sau cimbru.
Floricica este un soi alb de struguri creat la Institutul Național e Viticultură și Vinificatie al Republicii Moldova în 1968 prin încrucișarea soiului german Riesling de Rhin cu soiul francez Seyv Willar 20-365 (cercetători N. Guzun, F. Olari, M. Ţipco, V. Sandu, B. Găînă, S. David, P. Nedov şi M. Cernomoreţ.). Soiul a fost omologat in 2007, face parte din grupul soiurilor aromate și se deosebește prin culoare galben pal verzui și note de flori de câmp, fructe tropicale. Vinurile sunt potrivite a fi savurate proaspete.
Câteva exemple de vinuri produse în Republica Moldova din soiurile Viorica și Floricica:
- Totem Viorica, Chateau Vately https://produse-moldovenesti.ro/product/vartely-totem-viorica/
- Viorica, Crama Mircești https://produse-moldovenesti.ro/product/crama-mircesti-viorica/
- Viorica, Domeniile Vorniceni https://produse-moldovenesti.ro/product/vin-alb-sec-domeniile-vorniceni-viorica/
- Trei Mândre, Domeniile Vorniceni (cupaj din 33% Viorica, 33% Floricica, 34% Fetească Regală) https://produse-moldovenesti.ro/product/vin-alb-sec-domeniile-vorniceni-trei-mandre/
Un alt soi se struguri care se deosebește prin notele florale este Feteasca Albă. I se mai spune și Fetișoară și Păsărească Albă (România, Republica Moldova), Poama Fetei (Republica Moldova), Fetyaska Albă (Ucraina) și Madchentraube (Ungaria).
Fetească Albă este un soi ce se cultivă atât în Republica Moldova cât și în România și Ungaria. Este un soi ce a existat înainte de Filoxera (insectă originară din America de Nord ce a adus o epidemie
în secolul al XIX-lea în viile din Europa și întreaga lume mâncând rădăcinile acestora), un soi viguros, rezistent la ger, ceea ce îl face potrivit pentru a fi cultivat în mai multe regiuni.
Vinurile din Fetească Albă se deosebesc prin notele de flori de câmp, flori de tei și fân. Întâlnim totodată note de caise și lămâie, însă ceea ce este primar la acest soi sunt notele florale.
Soiul Fetească Albă poate fi vinificat atât ca atare, însă îl găsim des și în cupaje cu alte soiuri, cum este Fetească Regală.
Feteasca Regală este un alt soi de struguri alb ce te duce cu gândul la florile de primăvară, însă, spre deosebire de Feteasca Albă, notele dominante sunt de caise, citrice, migdale, cât și de flori de câmp. Este un soi cu aciditate ridicată, potrivit pentru a produce atât spumante cât și vinuri liniștite și totodată a fi maturat în butoaie de stejar.
I se mai spune și Dănășană (Transilvania) datorită faptului că soiul a fost obsevat prima dată în anii 1920/1930 în satul Daneș, de lângă Sighișoara. Soiul este o încrucișare naturală între Fetească Albă și Grasă de Cotnari.
Câteva exemple de vinuri produse în Republica Moldova din soiurile Fetească Albă și Fetească Regală:
- Fetească Albă, Crama Mircești https://produse-moldovenesti.ro/product/crama-mircesti-feteasca-alba/
- Spumantul Viu Fetească Albă Vinum Estate https://produse-moldovenesti.ro/product/vinum-spumant-viu-feteasca-brut-alb/
- Spumantul Inspiro Fetească Regală, Chateau Vartely https://produse-moldovenesti.ro/product/inspiro-vartely-spumant-feteasca/
- Fetească Regală, Crama Mircești https://produse-moldovenesti.ro/product/crama-mircesti-feteasca-regala/
- Bardul din Mircești Orange Wine, Crama Mircești (https://produse-moldovenesti.ro/product/crama-mircesti-bardul-din-mircesti-orange-wine/): un vin realizat cu 100% struguri Fetească Regală. Metoda de a face Orange Wine înseamnă să vinifici un soi de struguri alb la fel ca la strugurii roșii, adică în contact cu pielița. Vinul acesta a avut o macerare de 8 luni în contact cu pielița.
- Fetească Regală Light Barrique Vinum Selection, Vinum Estate: https://produse-moldovenesti.ro/product/vinum-selection-feteasca-regala-light-barrique/
- Totem Fetească Regală, Chateau Vartely, https://produse-moldovenesti.ro/product/vartely-totem-feteasca-regala/
- Individo Fetească Regală & Riesling, Chateau Vartely https://produse-moldovenesti.ro/product/vartely-individo-feteasca-regala-riesling/
Vinuri roșii de savurat toamna
Toamna cu a ei culoare și parfum își face simțită prezența din ce în ce mai clar. Zilele călduțe ne îndeamnă să mai stăm puțin
Cabernet Sauvignon – Soiul Rege
Se spune că este “soiul rege”. Unul dintre soiurile care se maturează frumos în timp. Soiul de struguri cultivat într-o bună parte din regiunile viticole
Feteasca Neagra, un soi emblematic pentru cele 2 tari: Romania si Republica Moldova
Află despre caracteristicile acestui soi, regiunile unde este cultivat și cele mai recomandate vinuri din Fetească Neagră. Ideal pentru iubitorii de vinuri care doresc să exploreze aromele unice și versatilitatea acestui soi autohton.
Aromele vinurilor: Ghid complet despre gust, miros și clase de arome
Află tot ce trebuie să știi despre aromele vinurilor în acest ghid complet! 🌟 Înțelege de ce, chiar dacă vinul este făcut din struguri, poate avea arome de cireșe, căpșuni și multe altele. Explorează cele trei categorii principale de arome.
5 vinuri Inspiro de la Chateau Vartely – alegerea perfecta pentru aceasta vara!
Vinurile Inspiro de la Château Vartely – Alegerea perfectă pentru o vară inspirată!
Château Vartely, premiată ca “Cea mai bună vinarie a anului 2023” în Republica Moldova, aduce pe piața din România gama de vinuri proaspete și ușoare Inspiro. Gama include vinuri spumante și liniștite, ideale pentru zilele toride de vară.
Vinuri spumante Inspiro:
Inspiro brut Fetească Regală: Note de flori de primăvară și citrice, perfect pentru începutul zilei de vacanță.
Inspiro sec Pinot Noir: Un spumant rose cu note de cireșe și zmeură, ideal pentru aperitive și deserturi ușoare.
Vinuri liniștite Inspiro:
Inspiro Muscat: Un vin alb demisec cu note florale și de piersici coapte.
Inspiro Muscat Rose: Note de trandafir și căpșuni, perfect pentru salate și paste.
Inspiro Muscat Roșu: Un vin roșu demisec cu arome de fructe de pădure, ideal pentru serile răcoroase.
Gama Inspiro te inspiră să petreci momente de relaxare alături de familie și prieteni. Savurează vara aceasta vinurile Inspiro și bucură-te de prospețimea și aromele lor unice.
Inspiro by the Lake: Party-ul pe care nu vrei să-l ratezi!
Vara aceasta, te invităm să evadezi din rutina urbană și să te alături unui eveniment de neuitat: INSPIRO by the Lake! În data de 15