Crăciunul, cea mai frumoasă sărbătoare de peste an, bate la ușă. A mai rămas atât de puțin timp pentru a pregăti pe de o parte cadourile pentru cei dragi, iar pe de altă parte masa de Crăciun, fie ea prânz sau cină, savurată acasă, alături de familie sau în deplasare alături de familia extinsă și prieteni.
Cum Masa de Crăciun este importantă pentru fiecare dintre noi, anul acesta avem o propunere inedită: am pregătit o listă cu 8 vinuri potrivite pentru Masa de Crăciun. Plus o surpriză legată de cadouri de Crăciun – citește până la final!
Cum gusturile diferă de la o persoană la alta, iar preparatele de sărbătoare stau bine lângă vinuri potrivite, recomandăm ca pe masa de Crăciun să ai vinuri diferite, care să se potrivească cu mai multe feluri de mâncare, precum și cu mai multe gusturi.
Începem cu Aperitive
Fiecare masă festivă include atât preparate mai ușoare bazate pe legume, brânzeturi, preparate din carne de pește, pui, precum și preparate mai grele, specifice meselor de Crăciun, cum este salata boeuf, piftia, toba.
Aperitivele mai ușoare din legume, pui sau pește recomandăm să le asociezi cu vinul Individo Sauvignon Blanc & Traminerde la Chateau Vartely, un vin ce se deosebește prin notele florale și de citrice.
Pentru preparatele mai grele (salata boeuf, piftie, tobă, etc) recomandăm un vin cu aciditate ridicată cum este Feteasca Regală de la Crama Mircești.
Tot la secțiunea aperitive, dacă vrei să savurezi vinuri ceva mai complexe, recomandăm să aveți un vin ce a fost puțin maturat în butoaie de lemn, cum sunt:
- Bardul din Mircești Fume Blanc, crama Mircești, un vin realizat 100% din struguri Sauvignon Blanc ce se diferențiază prin notele de pepene galben și iasomie ce a fost maturat în butoaie de lemn de salcâm timp de 5 luni
- Taraboste Chardonnay – crama Château Vartely, un vin realizat 100% din struguri Chardonnay ce se deosebește prin aromele de pere, fructe exotice, unt, vanilie și puțin fum.
Continuăm cu felul principal
Mesele de sarbatoase adesea sunt garnisite cu mai mult de un fel principal: în mod obișnuit sarmalele nu lipsesc de pe masa de Crăciun, la fel și friptura fie ea din carne de porc sau curcan.
Pentru că gusturile mesenilor pot fi diferite, avem mai multe propuneri de asociere cu vin la această parte a mesei.
Pe de o parte se poate continua cu vinul ales la aperitive, mai ales pentru cei care nu vor să schimbe vinul în funcție de preparat ci preferă să continue masa savurând același vin. Salutăm inițiativa și recomandăm și câte un pahar cu apă între felurile de mâncare pentru a preveni deshidratarea (se știe că alcoolul deshidratează, așa că ori de câte ori savurezi vin este bine să ai câte un pahar cu apă la îndemână). Vinurile albe maturate menționate mai sus (Fume Blanc Bardul din Mircești și Taraboste Chardonnay) se vor potrivi frumos cu preparate din carne de pui sau curcan aflate la felul principal.
Pentru sarmale, fie ele realizate în varză sau în foi de viță de vie, din carne de porc sau mix de carne de porc/vită, recomandăm o Fetească Neagră. Un vin savuros din portofoliul nostru este Fetească Neagră & Saperavi de la Crama Mircești. Vinul este făcut cu struguri Fetească Neagră în proporție de 83%, restul de 17% reprezentând strugurele Saperavi. Vinul a fost maturat în butoaie de stejar timp de 12 luni, iar între aromele sale găsim fructe de pădure, prune uscate afumate, mure, afine, vișine, puțin piper, vanilie. Este un vin savuros alături de preparate din carne roșie, asta însemnând atât sarmale cât și o friptură din carne de porc sau vită.
Pentru că felul principal este întotdeauna reprezentat și de o friptură la masa de Crăciun, mai avem o propunere de vin roșu savuros: Taraboste roșu 2018 al cramei Château Vartely. Vinul este un cupaj din Cabernet Sauvignon și Merlot, realizat din struguri foarte copți, ce a fost maturat în butoaie de stejar timp de 18 luni. Între arome vei descoperi vișine, cireșe negre, mure, coacăze, afine, merișoare, fum, lemn dulce, vanilie, ciocolată și cafea. Este un vin complex ce merită a fi aerat înainte de a fi savurat pentru a te bucura din plin de complexitatea aromelor.
Desert
În funcție de desertul pe care îl aveți la masă puteți continua cu Taraboste roșu (mai ales dacă aveți un desert bazat pe ciocolată, însă un pandispan de ciocolată și nu un desert cu multă cremă de ciocolată; cremele foarte dense pot face ca aroma vinului să nu mai fie atât de intensă).
In cazul deseturilor există o singură „regulă” general valabilă: desertul să nu fie mai dulce decât vinul. În caz contrar acesta ar acoperi aromele vinului.
Pentru desert avem 2 recomandări de vin:
- IceWine Riesling – Château Vartely, un vin cu adevărat special; strugurii stafiditi pe vița de vie sunt culeși abia după ce a dat înghețul; aceștia au zaharurile foarte concentrate la momentul producerii vinului, acest lucru rezultând într-un vin dulce ce greu poate fi egalat de un altul. Ca și arome în vin vei simți note de fructe exotice și miere. Recomandăm vinul bine răcit (ex. 6 grade Celsius)
- Bardul din Mircești Sauvignon Blanc dulce – cramă Mircești, un vin realizat din struguri Sauvignon Blanc supracopți. Strugurii folosiți în producerea acestui vin au fost culesti foarte târziu, iar vinul a fost maturat timp de 2 luni în butoaie de salcâm.
La final îți propunem câteva Cadouri de Crăciun
Pentru că de Crăciun suntem alături de cei dragi mai mult timp, pe lângă petrecerea în jurul mesei de Crăciun, dorim să le oferim și câteva cadouri potrivite. Dacă între membrii familiei sau printre prieteni se numără și persoane iubitoare de vin, completăm aici lista ideilor de cadou de Crăciun cu câteva vinuri de excepție ambalate fie în cutie de carton, fie în cutie de lemn, ambele numai bune pentru a fi dăruite.
Cadouri în cutie de carton:
- Chateau Vartely Vin Spumant Clasic Alb Brut
- Chateau Vartely Taraboste Tribut Cabernet Sauvignon 2017
- Chateau Vartely Taraboste Tribut Saperavi 2017
- Chateau Vartely Ice Wine Riesling Dulce
- Chateau Vartely Divin Tribute XO 7 ani
Cadou în cutie de lemn:
- Chateau Vartely Taraboste roșu (Cabernet Sauvignon, Merlot) 2015, Dublu Magnum 3 litri
- Chateau Vartely Taraboste roșu (Cabernet Sauvignon, Merlot) 2017, dublu magnum 3 litri
- Chateau Vartely Taraboste roșu (Cabernet Sauvignon, Merlot) 2018, dublu magnum 3 litri
- Chateau Vartely Taraboste Pinot Noir 2019, magum 1,5 litri
Cabernet Sauvignon – Soiul Rege
Se spune că este “soiul rege”. Unul dintre soiurile care se maturează frumos în timp. Soiul de struguri cultivat într-o bună parte din regiunile viticole
Feteasca Neagra, un soi emblematic pentru cele 2 tari: Romania si Republica Moldova
Află despre caracteristicile acestui soi, regiunile unde este cultivat și cele mai recomandate vinuri din Fetească Neagră. Ideal pentru iubitorii de vinuri care doresc să exploreze aromele unice și versatilitatea acestui soi autohton.
Aromele vinurilor: Ghid complet despre gust, miros și clase de arome
Află tot ce trebuie să știi despre aromele vinurilor în acest ghid complet! 🌟 Înțelege de ce, chiar dacă vinul este făcut din struguri, poate avea arome de cireșe, căpșuni și multe altele. Explorează cele trei categorii principale de arome.