O călătorie este mereu o idee bună, indiferent de anotimp. Și cum vinurile au o poveste, iar cramele se bucură să le spună povestea, te invităm ca în perioada următoare să îți faci planul să mergi să vizitezi [cel puțin] o cramă.
În acest sens, ne face plăcere să vorbim astăzi despre 3 crame din portofoliul Produse Moldovenești pe care le poți vizita. Poți începe explorarea acestor crame încercând unul sau mai multe vinuri disponibile în România atât în magazinul nostru online cât și în retail și în magazinele specializate de vinuri, apoi, în funcție de crama unde ai întâlnit mai multe vinuri pe placul tău, poți merge într-o vizită în Republica Moldova pentru a o cunoaște mai bine.
Château Vartely (https://produse-moldovenesti.ro/crame/chateau-vartely/) este una din cramele cele mai cunoscute ale Republicii Moldova iar în România sunt disponibile vinuri din toate gamele semnate de aceasta: Château Vartely, Individo, Individo Ediție Specială, Inspiro, Totem, Cameo, Taraboste și Taraboste Tribut.
Crama Château Vartely se află în orașul Orhei, la 50 km distanță de Chișinău și 25 km de Orheiul Vechi și satul Butuceni, o zonă istorică foarte frumoasă.
Crama deține și o unitate de cazare, camerele fiind distribuite în 3 clădiri aflate în cadrul complexului turistic, precum și un restaurant. Când îți faci drum aici să știi că vei avea parte de o experiență autentică pentru că te vei putea caza la pensiunea lor, vei avea parte de turul povestit al cramei, te vei bucura de o degustare de vin însoțită de preparate în asociere cu vinul. Când ajungi acolo să știi că vei avea parte de o surpriză tare frumoasă în sala baricurilor, însă nu dezvăluim acum despre ce este vorba, te lăsăm să mergi la fața locului să descoperi.
În 2023 Château Vartely a fost desemnată “Cea mai bună vinărie a anului 2023” în cadrul Zilei Naționale a Vinului din Republica Moldova. A primit această distincție pentru merite deosebite în fabricarea vinurilor de calitate înaltă, perpetuarea tradițiilor și calitații excelente a vinurilor autohtone, așa că iată un motiv în plus să vrei să te bucuri de experiența de la această cramă.
Crama Mircești (https://produse-moldovenesti.ro/crame/crama-mircesti/) este o altă cramă pe care o recomandăm din toată inima. Gamele de vinuri disponibile în România sunt Crama Mircești, Bardul din Mircești, precum și noul vin rose Cherry Flower.
Crama este situată în localitatea Ungheni, relativ aproape de granița cu România (la 70 km distanță de Iași și 90 km de Chișinău), proprietarul acesteia fiind cunoscutul enolog Arcadie Foșnea care și-a dorit un loc al său unde să pună la un loc atenția și măiestria dobândită în realizarea vinurilor. Crama este așezată chiar în localitatea natală a lui Arcadie, lucru de care se bucură din plin, simțind că a creat ceva durabil pentru comunitate și având totodată familia în jurul său.
Crama Mircești s-a deschis publicului în 2020, deține în jur de 15 hectare de viță de vie întinse pe dealurile Măgurii și este crama cu viile aflate la cel mai înalt nivel față de mare – între 300 și 350 m altitudine. O vizită la această cramă îți va aduce totodată și o priveliște extraordinar de frumoasă: cele 15 hectare de viță de vie sunt situate pe pante cu o înclinație a solului de 30°. Vei avea în fața ochilor un adevărat amfiteatru viticol!
Crama deține totodată și un conac boieresc cu o istorie de 200 de ani ce a fost restaurat și transformat în unitate de cazare cu 13 camere. Restaurantul pensiunii servește mâncare inspirată din bucătăria tradițională a Republicii Moldova, așa că dacă vrei să ai parte de o experiență completă de cazare, vizită, degustare de vin însoțită de mâncare, la Mircești este locul în care trebuie să ajungi.
Cu ale sale 200 km de galerii subterane pentru care a primit un titlu World Guinness Record, Mileștii Mici (https://produse-moldovenesti.ro/crame/milestii-mici/) este una dintre cele mai cunoscute vinării ale Republicii Moldova. Istoria cramei pornește de la o veche mină de unde au fost extrase zăcăminte de calcar, creîndu-se astfel galeriile întinse pe 200 km, dintre care astăzi se folosesc numai 55 km.
Totodată, Mileștii Mici a primit în 2005 titlul World Guinness Record pentru cea mai mare colecție de vinuri din lume: 1,5 milioane de sticle, la această cifră adăugând-se noi sticle anual. Să vezi “Colecția de Aur” aflată într-o galerie la 80 m sub pământ este un lucru extraordinar pe care vrei să îl faci cel puțin o dată în viață. Pe măsură ce te plimbi prin această galerie vei putea afla povestea vinurilor expuse, mai ales că unele dintre acestea aparțin diferitelor personalități ale lumii și au fost depozitate aici pentru păstrare.
Mileștii Mici se află la 20 km de Chișinău și, chiar dacă nu are cazare, organizează vizite cu degustare de vin ce pot fi însoțite de meniu de mâncare. Crama dispune de mai multe pachete de degustare iar dacă ajungi în Republica Moldova merită să ajungi și aici pentru a-i descoperi unicitatea.