fbpx

Vinaria Milestii Mici – Colectia de Aur si Secretele Vinului Subteran

Istoria vinăriei Mileştii Mici pornește de la o veche mină de piatră, situată la doar 20 km de orașul Chișinău, capitala Republicii Moldova.

Extragerea zăcămintelor de calcar de pe cca 200 de km de galerii subterane a favorizat crearea condițiilor ideale pentru păstrarea îndelungată a vinurilor – cu o umiditate relativă 85-95% și temperatura constantă de 12-14°C. Astfel s-a născut ideea creării unui spațiu de maturare a vinurilor, la adâncimi de 40-80 de metri sub pământ. În perioada anilor ’70 au fost asamblate imensele butoaie de stejar, în care s-au depozitat vinuri selectate cu grijă de pe cele mai bune podgorii ale ţării noastre.

La moment, Vinăria Mileştii Mici este specializată în producerea, păstrarea şi comercializarea vinurilor. O nouă ramură dezvoltată vertiginos în ultimii 15 ani este turismul viti-vinicol, care se datorează fluxului mare de turişti care ne vizitează zi de zi. Tururi viti-vinicole aici.

„Colecţia de Aur” Mileştii Mici este, indiscutabil, cartea de vizită nu doar a Vinăriei, ci şi a țării noastre, fiind recunoscută în anul 2005 de către Guinness World Records cea mai mare colecţie de vinuri din lume. Un loc absolut impresionant, care numără cca 1.5 mln sticle de vin şi se află la o adâncime de 80 metri sub pământ. Doritorii au posibilitatea să închirieze caze, în care îşi depozitează cu mândrie vinurile. Tot aici avem o colecție de vinuri exclusive vechi, parte a Patrimoniului Cultural-Național al Republicii Moldova, tăinuite într-o peșteră secretă, care au dăinuit în timp și au supraviețuit prohibiției din perioada sovietică.