fbpx

Crama Mircesti – Mica Toscana a Moldovei

O vinărie ce rar întâlnești în Moldova! Cu o priveliște pitorească ce îți taie respirația, mulți numesc această regiune „Mica Toscana a Moldovei”.

Podgoriile se întind pe dealurile Măgurii, într-o regiune unică, potrivită pentru producerea unor vinuri excepționale. Crama Mircești include și conacul alb, în stil brâncovenesc, care a aparținut altă dată unui boier, iar din 2011 a fost readus la viață și pus în valoare și tot atunci au fost plantați și primii butași de viță de vie.

Acum podgoria se întinde pe 15 hectare, iar din 2020 Crama își deschide ușile propriei sale pensiuni cu bucătărie tradițională. Situată în inima Republicii Moldova, în satul cu același nume – Mircești, vinăria se află la 25 kilometri de orașul Ungheni și la 80 de kilometri de Chișinău.

Condiţiile climaterice de aici sunt comparabile cu regiunile vinicole din sudul Germaniei (valea râului Rin) şi nordul Italiei, iar fiecare soi este sădit pe panta potrivită exact pentru el. Pe lângă Pinot Noir, Saperavi, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, cresc cu drag și cu respect soiuri tradiționale autohtone – Feteasca Neagră, Rara Neagră, Feteasca Regală, Feteasca Albă. Datorită sortimentului divers de soiuri, crama produce atât vinuri de soi, cât și cupaje sub brandurile CRAMA MIRCEȘTI și BARDUL DIN MIRCEȘTI.

Arcadie Fosnea crama mircesti vinuri moldova crame toscana moldovei
crama mircesti moldova mica toscana a moldovei vinuri de autor

Arcadie Foșnea, oenologul și proprietarul cramei, unul dintre cei mai valoroși oenologi pe care îi are Republica Moldova, a reușit să deschidă porțile cramei sale după mulți ani de muncă și sacrificii! A avut marea șansă să plece la 19 ani la studii în Germania unde a absolvit școala de viticultură și oenologie. De-a lungul anilor a reușit să creeze aici vinuri memorabile care au câștigat numeroase premii internaționale.

În crama proprie Arcadie abordează un stil diferit de vinificare față de cel care l-a consacrat, datorită dorinței lui de a pune în evidență microclimatul unic al zonei, ceea ce duce la obținerea unor vinuri unice cu un caracter puternic, memorabil.

imbuteliere vinuri proces vinificatie vinuri moldovenesti crama mircesti
arcadie fosnea produse moldovenesti crama moldova vizita vinuri

Cei care vizitează „Crama Mircești” au ocazia să descopere tradițiile vinicole locale și frumusețea conacului. Complexul turistic acoperă o suprafață de 250 de metri pătrați, iar crama oferă 13 camere de hotel pentru turiștii care doresc să se relaxeze într-o oază de liniște. Arcadie Foșnea relatează că la „Crama Mircești”, oaspeții pot degusta vinuri aparte, cu caracter și personalitate, cultivate pe un terroir special. „Stilul vinurilor este de inspirație nord-europeană, cu arome mai minerale, proaspete și elegante, datorită solului și înălțimii”, adaugă el.

Oaspeții sunt găzduiți într-un adevărat conac boieresc, existent aici de aproximativ 200 de ani. La înființarea cramei, singurul element rămas din conacul vechi era beciul. Conacul vechi a fost demontat piatră cu piatră și reconstruit folosind aceleași pietre. O vizită la Crama Mircești oferă oportunitatea de a admira în direct o scenă naturală minunată, deoarece cele 15 hectare sunt situate pe pante cu o înclinare de până la 30° și la o altitudine de 340 de metri, constituind una dintre cele mai înalte podgorii din Moldova. Potrivit lui Arcadie Foșnea, oaspeții au șansa de a vedea un amfiteatru viticol excepțional.

produse moldovenesti crama mircesti degustare de vin
degustare crama mircesti vinuri moldovenesti
beci crama mircesti baricuri barrique vinuri moldovenesti crama moldova
degustare de vin crama moldova mircesti vinuri

Crama Mircești a fost visul împlinit al lui Arcadie Fosnea, iar acum se bucură de realizările sale. Acest loc deosebit se găsește în satul său natal, fapt ce îl umple de mândrie. Prin eforturile sale, a reușit să creeze locuri de muncă pentru concetățenii săi, iar atmosfera de la cramă este asemenea unei mari familii, unde toți lucrează împreună.

Atunci când pășești în Crama Mircești, așezată pe înălțimile din Ungheni, simți că te întorci în timp, datorită arhitecturii și peisajului pitoresc din jur. Arcadie Fosnea trăiește acum acest moment cu bucurie, având convingerea că a adus nu doar o afacere prosperă, ci și un angrenaj comunitar armonios.

seara crama mircesti terasa
vinuri moldovenesti crama mircesti vin de autor arcadie fosnea
beci 200 ani crama mircesti vinuri moldovenesti butoaie baricuri barrique
produse moldovenesti degustare de vin vinuri moldova crama mircesti

Știați că?

De curând, Crama Mircești a fost dotată cu o stație metereologică de generare a datelor, iar angajații aplică strategii moderne de tăiere a viței-de-vie și de testare a acesteia împotriva bolilor, prin utilizarea dronelor.

Produsele cramei Crama Mircesti – Mica Toscana a Moldovei