Cabernet Sauvignon – Soiul Rege

Cabernet Sauvignon

Se spune că este “soiul rege”. Unul dintre soiurile care se maturează frumos în timp. Soiul de struguri cultivat într-o bună parte din regiunile viticole ale lumii, Cabernet Sauvignon este prezent și în Republica Moldova iar astăzi îți povestim mai multe despre acesta.

Originar din sud-vestul Franței, din Gironde, acest soi a apărut sub numele “Petit Cabernet” în cartea “Livre de raison d’Antoine Feuilhade” scrisă între anii 1763 – 1777 de primarul din Libourne. Apoi a fost listat într-un catalog al soiurilor de struguri publicat în Pauillac de Dupre de Saint-Maur în 1784. Prima mențiune a denumirii moderne “Cabernet Sauvignon” a apărut abia în 1840, iar până la sfârșitul secolului al XIX-lea acesta a fost confundat cu Cabernet Franc din cauza sinonimelor folosite, precum Cabrunet, Carmenet, Vidure.

Originea soiului Cabernet Sauvignon a fost descoperită și demonstrată de profilul ADN abia în 1996 în Davis, la Universitatea din California de către Carole Meredith și John Bowers: părinții lui Cabernet Sauvignin sunt soiurile Cabernet Franc și Sauvignon Blanc. A fost prima dată când s-au descoperit părinții unui soi clasic de struguri, iar vestea a venit că o surpriză în industria vinului din întreaga lume.

Cabernet Sauvignon este un soi de strugure ce înmugurește târziu și se coace târziu. Ciorchinii și boabele de struguri sunt mici, pielița este foarte groasă și de o culoare roșu albăstrui. I se potrivește solul de pietriș, bine drenat, cu o bună expunere la soare pentru a putea ajunge la coacere deplină. Cabernet Sauvignon este susceptibil la boli precum mucegaiul, însă este ferit de riscul de îngheț.

Vinurile produse din soiul Cabernet Sauvignon sunt de culoare roșu închis, au aciditate ridicată, tanini puternici și sunt corpolente. Se deosebesc prin aromele de coacăze negre, vișine, cireșe negre, mure, afine, note vegetale; vinurile ce au fost maturate în butoaie de stejar oferă nuanțe de fum, lemn de cedar, liquorice, condimente, vanilie, ciocolată și cafea. Acest soi dă lumii întregi vinuri cu un potențial de maturare ridicat. La maturarea în sticlă vinurile pot obține arome terțiare precum piele și tabac, dar și arome de fructe uscate (prune, merișoare).

 

Cabernet Sauvignon este folosit atât în vinuri mono-soi, cât și în cupaje. Când vine vorba de cupaje, Cabernet Sauvignon este adesea întâlnit alături de Merlot și Cabernet Franc (în cupajele din Bordeaux), cât și alături de Sangiovese în cupajele Super Toscane din Italia), însă cel mai întâlnit cupaj roșu din lume rămâne Cabernet Sauvignon și Merlot. Pentru a se diferenția în lume, fiecare țară care produce cupaje cu Cabernet Sauvignon adaugă și un soi local cupajului: de exemplu în România sunt cunoscute cupaje precum Cabernet Sauvignon, Merlot și Fetească Neagră, iar în Republica Moldova cupajele din Cabernet Sauvignon, Merlot și Saperavi.

  • Te invităm să descoperi vinuri din soiul Cabernet Sauvignon din portofoliul nostru. Lăsăm mai jos o lista a celor mai apreciate vinuri, realizate fie doar din Cabernet Sauvignon, fie în cupaj.

Începem cu o propunere inedită ce poate fi oferită cadou cu mai multe ocazii unui pasionat de vin. Ce spui despre o verticală de vinuri din soiurile Cabernet Sauvignon și Merlot? O “verticală de vinuri” include vinuri de la aceeași cramă, din aceeași gamă, realizate din aceleași soiuri de struguri proveniți din ani diferiți de recoltă. Savurând o astfel de verticală vei putea descoperi diferențele dintre recolte, precum și modul în care a evoluat fiecare vin în parte.

Propunerea noastră este ama de top a cramei Château Vartely, numită Taraboste, ce include vinuri ce au fost realizate numai în cei mai buni ani de recoltă.

Ne bucurăm să îți spunem că în acest moment avem în portofoliul nostru vinul 

Taraboste – Cabernet Sauvignon & Merlot din recoltele:

Această fiind o ocazie unică în care poți achiziționa o verticală. La aceasta poți adăuga și vinul:

Taraboste Tribut Cabernet Sauvignon 2017 (https://produse-moldovenesti.ro/product/vartely-taraboste-tribut-2017-cabernet-sauvignon-vin-rosu-sec-0-75l/ ), un vin realizat 100% din struguri Cabernet Sauvignon și maturat timp îndelungat (30 de luni) în butoaie de stejar.

Recomandări vinuri din 100% Cabernet Sauvignon:

Recomandări cupaje cu Cabernet Sauvignon:

comanda vinul tau preferat!

In aceasta perioada te bucuri de livrare gratuita la orice comanda de minim doua sticle de vin.
Cabernet Sauvignon
Facebook