Vinuri roșii de savurat toamna

Toamna cu a ei culoare și parfum își face simțită prezența din ce în ce mai clar. Zilele călduțe ne îndeamnă să mai stăm puțin în mijlocul naturii și să ne bucurăm de rodul toamnei înainte de iarna cea rece.

Când vine vorba despre vin toamna vine cu o nouă recoltă, cu must proaspăt și cu discuții despre vinul ce va rezulta din recolta anului în curs. Și mai vine cu ceva: cu vin roșu în pahare care începe să ia locul vinurilor albe și rose ușoare, de vară.

Asociem vinurile roșii cu sezonul rece, cu mâncare mai consistentă, (atât așa numitele “comfort food”, precum și cu diverse delicatese), cât și cu sănătatea, așa că astăzi ne-am propus să vorbim despre 2 motivații des întâlnite pentru a savura vin roșu toamna asta.

Vinul roșu este benefic pentru sănătate

Vinul roșu conține mai multe vitamine și minerale (potasiu, magneziu, fosfor, calciu, vitamina B1 și B2), precum și substanțe antioxidante cu acțiune regenerativă asupra organismului (polifenoli).

Resveratrolul este cel mai puternic antioxidant și are proprietăți anti-îmbătrânire. Acesta se găsește în pielița strugurilor, deci se află din plin în vinul roșu deoarece vinul roșu este făcut prin contactul îndelungat al mustului cu pieliță.

Vinul roșu conține melatonină, ceea ce te ajută să ai parte de un somn odihnitor.

Vinul roșu este foarte divers și poate fi găsit atât în variante ușoare, cât și complexe

Vinul roșu este cu atât mai divers cu cât găsim atât vinuri roșii ușoare, din soiuri precum Pinot Noir și Gamay (din care se face faimosul vin Beaujolais), precum și vinuri catifelate, ușor de savurat, cum este un Merlot sau o Fetească Neagră, sau vinuri complexe, corpolente, cu arome primare, secundare și, de ce nu, și terțiare, cum este un Cabernet Sauvignon. Sigur, vinuri complexe putem găsi din mai multe soiuri de struguri, acest lucru ține de fiecare recoltă în parte și de stilul de vinificare.

Lăsăm mai jos câteva caracteristici generale ale celor mai întâlnite soiuri de struguri pentru vinurile roșii produse în Republica Moldova:

Pinot Noir – se deosebeste prin nuanta de rosu deschis, corpul usor si arome de cirese, capsuni. Se intalneste mai ales ca single blend (vin facut dintr-un singur soi). De obicei sunt vinuri ușoare ce pot fi savurate ca atare, dar și cu mâncare. Aromele sunt suave, nu foarte concentrate.

Recomandarea noastră: 

Fetească Neagră: tipicitatea Feteștii Negre constă în aromele de prune și prune afumate; totodată, în vinurile din soiul Fetească Neagea găsim și arome precum afine, mure, cireșe negre, vișine, dar și note de condimente precum piper, scorțișoară, vanilie, pâine prăjită. 

Recomandarea noastră:

Merlot: are culoare intensă purpurie, iar aromele specifice sunt de mure și prune; vinul are textură mătăsoasă, tanini moi. Soiul Merlot este foarte întâlnit în cupaje, însă se fac și vinuri numai din acest soi.

Recomandarea noastră:

Cabernet Sauvignon: vinurile produse din acest soi sunt de culoare roșu închis, au aciditate ridicată, tanini puternici și sunt corpolente. Se deosebesc prin aromele de coacăze negre, vișine, cireșe negre, mure, afine, note vegetale; vinurile ce au fost maturate în butoaie de stejar oferă nuanțe de fum, lemn de cedar, liquorice, condimente, vanilie, ciocolată și cafea.  Cabernet Sauvignon poate fi găsit în vinuri mono-soi, precum și în cupaje, unde, împreună cu Merlot, reprezintă cel mai des întâlnit cupaj roșu al lumii.

Recomandarea noastră:

Syrah: soiul își are originea în Nordul Rhone-ului în regiunile Hermitage și Côte-Rôtie. Același soi poartă totodată denumirea de Shiraz în țările de „Lume Nouă” a vinului, iar folosirea uneia dintre cele două denumiri indică în fapt un stil de vinificare. Ca și notă comună Syrah/Shiraz este recunoscut pentru notele de piper/condimente.

Recomandarea noastră:

Saperavi: este un soi de strugure negru originar din Georgia, iar în traducere, „Saperavi” înseamnă „vopsea”. Spre deosebire de alte tipuri de struguri negri, Saperavi este o raritate prin prisma faptului că pulpa boabelor de struguri este rose, în mod obișnuit la strugurii roșii/negri, pulpa boabelor de struguri fiind albă. Vinurile din acest soi au o culoare roșu violaceu, iar aromele pe care le regăsim pot fi de mure, coacăze, afine. Este un vin ce poate fi maturat timp îndelungat în butoaie de lemn, acest lucru adăugând în vin nuanțe de vanilie, fum, lemn dulce, pâine prăjită.

Recomandarea noastră:

comanda vinul tau preferat!

In aceasta perioada te bucuri de livrare gratuita la orice comanda de minim doua sticle de vin.
Facebook