Săptămâna de dinainte de Paște este întotdeauna rezervată pregătirilor pentru Paște. Căutăm să avem casa strălucitoare, masa pregătită, să fie liniște în suflet și să petrecem timp valoros alături de cei dragi.
Pe lângă semnificația religioasă a Paștelui, mulți dintre noi ne gândim și la preparatele care vor însoți masa de sărbătoare și, bineînțeles, la vinurile care vor fi alături. Cum au mai rămas câteva zile până la Paște, venim astăzi cu câteva recomandări de vinuri numai bune de pus pe masă.
Așa cum este de așteptat, mesele de sărbătoare includ mai multe preparate decât mesele obișnuite, durează mai mult, oaspeții sunt mai numeroși și gusturile …. foarte variate. Cum ar fi ca anul acesta să iei în calcul mai multe vinuri potrivite la masa de Paște, astfel încât să ai opțiuni suficiente atât în funcție de preparat, cât și în funcție de oaspete? Bineînțeles, luând în calcul consumul cu măsură, atât în ceea ce privește mâncarea, cât și vinul. Dacă o parte dintre oaspeți au ținut post până la Paște, cu atât mai mult se cere atenție la cantitatea consumată din fiecare preparat și vin.
Începem cu aperitivele
Masa de Paște poate începe cu un spumant ușor și proaspăt atât ca și welcome drink, cât și ca și băutură potrivită la inceputul mesei, la aperitive. Spumantul este totodată o alegere bună în asociere cu ouăle fierte pe care le consumăm de Paște.
Cu o aciditate ridicată, spumantele sunt potrivite cu mâncăruri puțin mai grase așa că dacă alegi unul pentru începutul mesei este foarte potrivit, mai ales dacă ai pe masă preparate cu maioneză. Recomandăm spumantul Inspiro brut (https://produse-moldovenesti.ro/product/inspiro-vartely-spumant-feteasca/) realizat din struguri Fetească Regală de cramă Château Vartely. Feteasca Regală este un alt soi de struguri alb ce te duce cu gândul la florile de primăvară, flori de câmp, precum și la caise, citrice, migdale.
Dacă la masă ai invitați care preferă spumantele rose avem și o propunere din soiul Pinot Noir (https://produse-moldovenesti.ro/product/vartely-inspiro-spumant-pinot-noir/), tot din gama Inspiro de la Château Vartely. Acest spumant se deosebește prin notele de cireșe, zmeură, trandafiri și iasomie și îl poți pune alături de brânzeturi, salate, aperitive cu pește.
Dacă ai ales un spumant ca și vin de bun venit sau pentru începutul mesei, poți continua (sau poți avea ca și alternativă) cu un vin alb. Fetească Regală este un soi potrivit atât pentru spumante cât și pentru vinuri liniștite, în ambele cazuri fiind recomandat pentru aperitive. O primă recomandare de vin alb este Individo Fetească Regală & Riesling(https://produse-moldovenesti.ro/product/vartely-individo-feteasca-regala-riesling/), un cupaj proaspat realizat tot de Chateau Vartely. Notelor de flori de primăvară, flori de câmp, citrice și caise date de Fetească Regală li se adaugă mineralitatea Rieslingului.
Dacă ești în căutarea unui vin mai ușor, mai floral, pentru a fi asociat cu aperitive să știi că ai și alternativa unei Fetești Albe. Bridge Fetească Albă (https://produse-moldovenesti.ro/product/vinaria-ungheni-bridge-feteasca/) de la Vinaria Ungheni este propunerea noastră. Feteasca Albă se distinge prin notele de flori de tei, flori de câmp, flori de vară, fiind un soi predominant floral.
Continuăm cu felul principal
După aperitive urmează felul principal, iar pentru că masă de Paște este mereu plină cu diferite bunătăți aici putem asocia mai multe vinuri rose și roșii. Fiind primăvară, vremea este din ce în ce mai caldă, motiv pentru care și preparatele culinare ar putea fi puțin mai ușoare, precum și vinurile.
Vinurile rose se potrivesc la preparate din pește, carne albă la grătar, salate și chiar și la drob, dacă tot vorbim de masa de Paște. Merlot Rose din gama Bridge a Vinariei Ungheni (https://produse-moldovenesti.ro/product/vinaria-ungheni-bridge-merlot/) este o asociere potrivită pentru astfel de preparate. Vinul este sec, proaspăt, și se deosebește prin aromele de cireșe și căpșuni.
O altă propunere pentru felul principal este vinul roșu Individo Rară Neagră Ediție Limitată – Château Vartely (https://produse-moldovenesti.ro/product/vartely-individo-editie-limitata-rara-neagra/) . Acesta este un vin corpolent, cu arome de merișoare, agrișe, precum și piper alb. Vinul a petrecut 12 luni în butoaie de stejar, lucru care îi oferă note de fum și puțină vanilie. Vinul acesta este potrivit cu preparate din carne roșie, incluzând carnea de miel atât de prezentă la masa de Paște.
Dacă îți dorești un vin și mai complex care să se potrivească cu preparatele din miel, poți încerca Individo Saperavi Ediție limitată – Château Vartely (https://produse-moldovenesti.ro/product/vartely-individo-editie-limitata-saperavi/) . Așa cum scriam în articolul acesta (https://produse-moldovenesti.ro/saperavi-un-soi-de-strugure-emblema-si-pentru-republica-moldova/) , vinurile din soiul Saperavi sunt corpolente, au aciditate ridicată, sunt taninoase, iar aromele pe care le întâlnim în vin sunt cele de fructe negre (mure, coacăze, prune, cireșe negre), lemn dulce, tabac, condimente – în special de piper. Vinul acesta a fost maturat timp de 12 luni în butoaie de stejar și a căpătat note de fum, ciocolată și vanilie.
Desert
Pasca și cozonacul se servesc în mod obișnuit ca și desert de Paște. Dacă acesta este și cazul tău recomandăm să le încerci cu unul din vinurile din soiul Muscat din gama Inspiro de la Château Vartely: Muscat alb (https://produse-moldovenesti.ro/product/vartely-inspiro-muscat-alb/) și Muscat rose (https://produse-moldovenesti.ro/product/vartely-inspiro-muscat-rose/) sunt 2 vinuri demiseci care se potrivesc cu deserturi nu foarte dulci (regula este că vinul și desertul să nu se acopere reciproc în ceea ce privește aromele). Vinul alb se deosebește prin notele florale completate de cele de piersici foarte coapte, iar cel rose te duce cu gândul la căpșunile foarte coapte de la început de vară.
O masă cu preparate și vinuri pe gustul tău îți dorim!