Aromele vinurilor: Ghid complet despre gust, miros și clase de arome

vinuri vin ungheni moldova arome

Vinul e făcut din struguri. Sau, mai bine spus, vinul este făcut din struguri în majoritatea țărilor, însă, în funcție de legislația fiecărei țări în parte, vinul poate fi făcut și din alte fructe fermentate precum mure, zmeură, lychee.

Cum vinurile pe care le găsești la noi sunt făcute din struguri, astăzi ne-am propus să vorbim despre aromele vinurilor și despre cum le putem exprima și înțelege mai bine.

woman flowers wine

De-a lungul timpului ne-am întâlnit des cu întrebări precum:

  • Dacă vinul este făcut din struguri, de ce găsim în el arome de cireșe, căpșuni și alte fructe sau flori?”
  • “A pus cineva căpșuni în vinul acesta în procesul de producție?”
  • “De ce vinul are arome de alte fructe sau flori și nu, pur și simplu, de struguri?”

Aromele vinurilor le simțim în miros și în gust, iar acestea sunt diferențiate în 3 categorii: arome primare, arome secundare și arome terțiare.

Analiza unui vin începe cu analiză vizuală, se continuă cu cea olfactivă și se încheie cu cea gustativă. Trebuie să faci această analiză neapărat? Răspunsul este “depinde”: dacă vrei să te bucuri pur și simplu de vin nu trebuie să o faci, însă dacă vrei să afli mai multe despre vinul din pahar, să înveți despre vin și despre ce poți observa la el, analiza aceasta te va ajuta să ai cunoștințe despre vin și totodată să afli ce vinuri îți plac ție și cum te poți bucura mai bine de ele.

Aromele din miros și din gust pot fi asemănătoare, însă există cazuri în care unii dintre noi identificăm mai multe arome în gust față de miros și invers. Aici depinde mult de experiența olfactivă și gustativă a fiecărei persoane pentru că nu toată lumea are dezvoltate la fel de mult cele două simțuri. Totodată, în funcție de locul în care a trăit o persoană, mirosul și gustul pot fi interpretate diferit. De exemplu dacă nu ai încercat niciodată fructul lychee nu știi ce gust sau miros are, așa că nu l-ai putea identifica dacă îl simți ci vei descrie aromele pe care le simți cu alte cuvinte.

Când miroși un pahar cu vin pentru prima dată poate fi dificil să îți dai seama de arome, mai ales dacă vinul este unul foarte complex. Însă folosind informația legată de arome primare, secundare și terțiare și învățând să le identifici, lucrul acesta nu va mai fi la fel de dificil.

Ce sunt aromele primare și de unde vin?

Aromele primare sunt cele care vin din struguri și din procesul de fermentație alcoolică.

Așa cum avem mere roșii și mere galbene cu aromele specifice, așa avem și în cazul strugurilor: arome diferite ce sunt date de soiurile diferite de struguri.

Aromele primare pe care le poți identifica în vin sunt încadrate în mai multe clase de arome:

  • florale (flori de câmp, flori de tei, iasomie, trandafiri, violete, etc)
  • fructe verzi (mere verzi, pere, struguri)
  • note ierboase (ardei gras verde, iarbă, frunze de tomate)
  • citrice (lămâie, grapefruit, portocale, mandarine)
  • fructe cu sâmburi (caise, piersici)
  • fructe tropicale (ananas, mango, lychee, pepene galben)
  • fructe roșii (cireșe, căpșuni, fragi, zmeură)
  • fructe negre (mure, afine, cireșe negre, prune)
  • fructe uscate
  • condimente
arome vin vinuri fructe

Aromele acestea nu sunt singurele pe care le poți găsi în vin, ci sunt numai câteva idei despre direcțiile un care te poți gândi la arome. Lista aromelor poate fi completată mereu.

Un vin cu o complexitate ridicată are arome din mai multe clase de arome, în timp ce un vin mai simplu are arome încadrate cam în aceeași clasa de arome.

Ce sunt aromele secundare și de unde vin?

Aromele secundare sunt date de procesul de vinificare ce are loc după ce se încheie fermentația alcoolică. Acestea sunt date de:

  • drojdii (arome de biscuți, pâine prăjită, croissant/brioșă/produse de patiserie)
  • fermentație malolactică (arome de unt, brânză)
  • maturarea în butoaie de stejar (note de vanilie, cocos, pâine prăjită, lemn, fum, ciocolată. cafea, nucșoară)

Ce sunt aromele terțiare și de unde vin?

Aromele terțiare sunt cele care se dezvoltă în urma procesului de atturare și se pot împărți în următoarele categorii:

  • oxidare deliberată în cazul unei lungi maturări în butoaie de stejar (note de migdale, alune, ciocolată, cafea, caramel)
  • dezvoltarea aromelor din fruct (la vinuri albe – fructe uscate: măr, caise, piersici, marmeladă; la vinuri roșii – fructe uscate: prune, merișoare, smochine)
  • maturarea în sticlă (la vinuri albe – petrol, pâine prăjită, miere, ciuperci, scorțișoară; la vinuri roșii – note de ciuperci, pământ, note vegetale, tabac, piele, frunze uscate.

Majoritatea vinurilor sunt dominate de arome primare și secundare, aromele terțiare apărând în vin spre finalul vieții acestuia, când vinul este considerat maturat complet și nu are ce arome să mai dezvolte.

Sperăm că informațiile de mai sus să te ajute să identifici mai ușor aromele din vin și totodată să îți dezvolți mirosul și gustul savurând vinuri cu diferite ocazii. Noroc!

comanda vinul tau preferat!

In aceasta perioada te bucuri de livrare gratuita la orice comanda de minim doua sticle de vin.

Urmareste-ne si pe Facebook sau Instagram si afla toate noutatile si promotiile pe care le pregatim pentru tine!

vinuri vin ungheni moldova arome
Facebook