Te-ai întrebat vreodată ce este o degustare de vin? Sau de ce se numește “degustare”?
O degustare de vin este acea ocazie în care încerci vinuri noi, recolte noi, descoperi crame noi, game noi sau soiuri de struguri cu care nu te-ai mai întâlnit înainte, precum și cupaje inedite. Dintr-o degustare de vin poți învăța ce este pe gustul tău, poți învăța să asociezi vinul cu mâncarea, poți descoperi aromele pe care le simți în miros și gust, poți înțelege de unde vin acestea și poți afla cum a fost făcut vinul respectiv.
O degustare de vin este o experiență, este despre a cunoaște, a încerca lucruri noi, despre a povesti, despre a petrece timp cu prietenii, dar și despre a descoperi oameni noi.
Și nu, o degustare de vin nu este [doar] despre băut vin, ci este o experiență în sine. O degustare este pentru a te bucura de experiență, a bea cu măsură, a te bucura de vin în cunoștință de cauză și a afla lucruri noi. Depinde însă ce așteptări ai de la o degustare și totodată cum te pregătești pentru ea.
Chiar dacă este o activitate plăcută asociată de obicei cu timpul liber, este bine să știi că uneori trebuie să te pregătești puțin și să îți setezi așteptările într-o direcție sau alta.
Una este să ai parte de o degustare de vin în cadrul unui festival sau târg de vinuri care poate avea loc fie într-un parc, fie într-o sală de eveniment, alta este într-un wine bar, într-un restaurant sau chiar la crama (în vie, în sala baricurilor sau în apropierea tancurilor în care se face vin). Alta este să mergi la o degustare de vin comparativă (o degustare verticală, o degustare orizontală sau o degustare a unui soi anume de struguri), o degustare “în orb”, o degustare cu asociere de mâncare.
Pregătiri de degustare
Indiferent de tipul de degustare de vin la care participi, este bine să știi ce ține de tine să faci înainte de degustare, în timpul degustării, precum și după:
Înainte de degustare:
- ai grijă să vii hidratat la degustare, deci bea apă suficientă în acea zi
- vino la ora anunțată; vinurile, precum și mâncarea sunt pregătite pentru a fi gata la o anumită oră, iar dacă se întârzie începerea degustării pe de o parte organizatorul o să fie dat peste cap cu pregătirile, iar pe de altă parte nu este politicos pentru ceilalți participanți care au ajuns la timp
- nu folosi parfum și nu mânca preparate cu conținut de usturoi/ceapă înainte de eveniment. Toate acestea îți pot afecta gustul și mirosul, însă îi pot afecta și pe cei din jur. Nu uita că la o degustare analizăm mirosul și gustul vinului, deci atenția tuturor este îndreptată în special către aceste simțuri, iar dacă cineva ar folosi lângă noi un parfum (inclusiv un parfum de camera) nu ar fi prea plăcut.
În timpul degustării:
- analizează și savurează vinul în ordinea și cantitatea recomandată de cel/cea care prezintă vinul, ascultă ce are de spus prezentatorul și notează-ți întrebările (dacă apar)
- bea suficientă apă (alcoolul deshidratează) și mănâncă ceva. Dacă degustarea este una cu asociere de mâncare vei avea ocazia să încerci fiecare vin cu câte un preparat culinar, însă dacă degustarea nu are alături preparate culinare este suficient să mănânci puțină pâine, grisine sau platouri de aperitive. În funcție de tipul degustării, organizatorul poate face propuneri variate, însă reține că pâinea (fără arome/condimente, neprăjită, fără ulei, fără semințe) are rol neutralizator și este suficient să mănânci o bucățică de pâine înainte de a trece la următorul vin pentru a-i putea simți din plin aromele.
- nu fuma în sala de degustare. În primul rând trebuie să știi că fumul de țigară, chiar și cea electronică, afectează gustul și mirosul pe care îl simți. În al doilea rând, dacă sunt nefumători în jurul tău îi va deranja faptul că se fumează în jurul lor, cu atât mai mult că fiecare participant venit la acea degustare are atenția îndreptată spre miros și gust. Dacă organizatorul degustării nu a dat o pauză, roagă-l să facă o pauză pentru fumători și mergi la locul amenajat pentru fumat. Din experiența noastră nimeni nu a fost refuzat la această rugăminte.
După degustare:
- dacă degustarea a fost una informativă este bine să analizezi vinurile degustate pentru a știi care sunt pe gustul tău și ce ai învățat de la această degustare.
Cum degustăm vinul?
Vinul este un organism viu și se schimbă de la o perioada la alta. Frumusețea în lumea vinului stă tocmai în această schimbare pentru că ea încurajează curiozitatea. Un vin care ți-a plăcut într-un anumit moment (și ai reținut crama care l-a produs, gama din care face parte, anul de producție și strugurii din care a fost făcut) e posibil să îl simți diferit dacă îl vei gusta din nou în alt moment, cu sau fără mâncare. Este posibil să îți placă mai mult sau….nu!
Frumusețea stă atât în evoluția vinurilor (evident, cele care sunt făcute să evolueze în timp, pentru că nu toate sunt așa, unele vinuri fiind mai potrivite a fi savurate cât mai proaspete), cât și în faptul că în fiecare an avem parte de recolete noi, deci vinuri noi și posibilități infinite dea savura un vin.
Când degustăm un vin trebuie să fim atenți la mai multe lucruri, acestea fiind analizate împreună cu prezentatorul vinului în timpul degustării:
- culoare
- miros (persistența acestuia, arome),
- gust (analizăm dacă se regăsesc aceleași arome din miros sau identificăm unele noi)
- post-gust (cât de mult rămâne senzația plăcută după ce am înghițit vinul).
Totodată, la o degustare de vin sunt importante și paharele folosite. Uneori savurăm vinul din pahare de degustare, adică pahare mai mici făcute pentru a fi potrivite pentru mai multe tipuri de vin (vei întâlni acest tip de pahar în special la cursurile de vin, la târgurile de vin), însă cel mai bine ar fi să avem pahare potrivite ca formă și mărime pentru fiecare tip de vin: vin spumant, vin alb, vin roșu, vin de desert. Există în lume mai mulți producători de pahare dintre care unii au inclusiv pahare recomandate pentru anumite soiuri de struguri, însă nu intrăm în detalii aici, acesta fiind un subiect pentru un articol întreg.
Un alt lucru pe care trebuie să îl luăm în calcul este temperatura de servire a vinului. Dacă participi la o degustare organizată (la o cramă, într-un restaurant, winebar sau oriunde altundeva unde știi că se ocupă cineva de vinuri) nu ar trebui să îți faci griji legat de temperatura vinului, însă ar fi bine să știi care este temperatura de servire potrivită pentru fiecare vin în parte pentru că te ajută atunci când savurezi vin acasă sau cu prietenii, într-un cadru informal și nu organizat.
Temperatura ideală pentru a servi vinul este:
6-8° C: vinuri de desert
6-10°C: vinuri spumante
7-10°C: vinuri albe cu corp ușor/mediu
10-13°C: vinuri albe corpolente, vinuri maturate în butoaie de stejar
13°C: vinuri roșii cu corp ușor (cum este un Beaujolais/Gamay sau un Pinot Noir proaspăt)
15-18°C: vinuri roșii cu corp mediu și corpolente, vinuri maturate în butoaie de stejar
Acestea fiind spuse îți dorim să ai parte de multe degustări savuroase cu vinuri pe placul tău!